Home / Duurzaam watermanagement

Duurzaam watermanagement

hart voor mens, dier én natuur

Bij Domburg Holiday Resort investeren we in natuur en duurzaamheid met een innovatief watermanagementsysteem. Regenwater van ons dak en de verharde bodem wordt opgevangen, gezuiverd en gebruikt voor spoelen, drinkwater voor dieren en irrigatie van tuinen, rijbakken en grasland. Dit bespaart jaarlijks meer dan 5.000 m³ leidingwater en helpt tegen verdroging en verzilting van de bodem.

Stap 1
Waterbuffer

Decorative tilde

Het hemelwater van onze gebouwen wordt via een aanvoerverdeeldrain naar een ondergrondse waterbuffer van 350 m³ geleid. Deze ondergrondse waterbuffer, de Rain Shell©, bestaat uit een AA-schelpenmix met een bergend vermogen van 70%. Dankzij de snelle opname van water in de Rain Shell© vangen we ook tijdens piekbuien al het regenwater op. Zo gaat er geen kostbaar regenwater verloren en worden de afvoerende watergangen ontlast.

Stap 2
Schelpenfilter

Decorative tilde

Onderin de Rain Shell© passeert het gebufferde water een mineralenmix (AA minerals), waardoor eventuele opgeloste verontreinigingen worden verwijderd. Een afvoerdrain leidt het gezuiverde water vervolgens naar een aangesloten pompput.

Stap 3
Zoet water

Decorative tilde

Het gezuiverde water in de pompput wordt daarna naar vier verticale infiltratiebuizen geleid. Deze infiltreren het water via de DSI®-techniek in een watervoerend pakket op 16 meter diepte in de bodem, waar het een zogenaamde ‘zoete bel’ vormt. Hiermee creëren we een seizoensbuffer van gezuiverd zoet water.

Stap 4
Beregening

Decorative tilde

In de ‘zoete bel’ is een bronbuis geplaatst, waarmee we het gezuiverde water weer uit de bodem kunnen oppompen en gebruiken als spoelwater, drinkwater voor dieren en irrigatiewater voor onze tuinen, rijbakken en grasland.

Bekijk hier de werking van dit systeem uitgelegd in een animatie.

Dit project wordt mede gefinancierd uit het Programma voor Plattelandsontwikkeling 2014-2020 voor Nederland (POP3) en het Europees landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO): Europa investeert in zijn platteland.